środa, 6 kwietnia 2016

Coś pysznego , coś szybkiego i łatwego...


Ile razy w tygodniu zastanawiacie się co zrobić na obiad ? Kiedy lodówka świeci pustkami, zaledwie znajdzie się parę niedojedzonych rzeczy- ŚWIETNIE i wystarczy.
Ile razy miotasz się po kuchni bo mają przyjść goście do Ciebie, Twojego dziecka lub męża, a ty kompletnie nie wiesz co dla nich przygotować- PRZEPIS dla Ciebie,
Ile razy rozmyślasz co oprócz kanapek możesz dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie, i najlepiej aby to zjadł- ZAPEWNIAM, że to nie wróci do domu.
Jeżeli te pytania pasują do ciebie to musisz koniecznie wypróbować do danie. Szybkie, proste i naprawdę na każdą okazję- piknik, obiad, przekąska, kolacja, impreza- na ciepło i na zimno z sosem i bez. Jest tyle możliwości podania i urozmaicania tego dania, że moja wyobraźnia jeszcze tego nie przerobiła.

Podstawą jest ciasto drożdżowe, które jest bardzo uniwersalne. Posłużyć może jako spód do pizzy, pizzerek, bułeczek z nadzieniem jak i bez, bułeczek cebulowych, bagietek, stromboli, pit, itp.
Możesz dodać do ciasta za każdym razem innym składnik np. suszone zioła, suszone pomidory, przyprawę do pizzy, prażoną cebulkę, kapary, oliwki. Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego co chcesz zrobić. Wodę możesz podmienić na mleko lub piwo. Najważniejsze, że za każdym razem się udaje;)









CIASTO:
* 3 szklanki mąki
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki cukru
* przyprawy, zioła które chcesz użyć do dania( np. suszone oregano, bazylia, gotowa przyprawa do pizzy, oliwki itp)
* w szklance wody( ciepłej, lecz nie gorącej aby nie zabić drożdży) z 3 łyżkami oleju rozpuszczamy 25g drożdży, to jest 1/4 standardowej kostki) jeżeli chcesz użyć suszonych bezpośrednio wsyp do mąki łyżeczkę drożdży, dalej postępuj wg przepisu.

Wlej zaczyn do suchych składników i wyrabiaj ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego do czasu aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło ładnie od ręki.
Wyrobione ciasto włóż do miski przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 min.

W tym czasie możesz zrobić farsze. Tutaj pełna dowolność, szynka, ser, pieczarki, pomidory, to takie podstawowe. Faszeruj tym na co masz tylko ochotę lub tym co masz w lodówce. Mi ostatnio zostało troszeczkę mięsa gyros do tego dodałam kukurydzę, paprykę i pieczarki, świetnie smakuje z farszem ze szpinakiem. Może to być farsz wegetariański lub typowo mięsny. Świetnie sprawdzą się też gotowane jajka, brokuły i ogórek kiszony. Możliwości tyle ile składników na świecie.

Po 40 min ciasto dzielimy na 2 porcje, wałkujemy, smarujemy spód pastą pomidorową lub ketchupem, wykładamy farsz i posypuję serem, zawijamy w dowolny sposób. Ja przedstawiam dwa najprostsze do krojenia po upieczeniu. Wykładamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra dół. Czas pieczenia to 20-25 min, musimy patrzeć kiedy się ciasto zarumieni. W tedy jest gotowe.






SMACZNEGO, koniecznie dajcie znać jak zrobicie ;)

10 komentarzy:

  1. wygląda super, na pewno spróbuje!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zwłaszcza jak mam tak okrojony czas na gotowanie z dzieckiem przy nodze, a cała rodzinka kocha jeść. A ja kocham dla nich gotować:)

      Usuń
  3. Kochana, to był błąd, że zagladam tutaj o tak późnej porze. Zgłodniałam:):):):)
    Ale to musi być pyszne. Zapisuję przepis koniecznie!
    całusy weekendowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, miłego weekendu Tobie życzę, i nie tak mokrego jak u nas; ) chociaż i deszcz potrzebny, sosnowy las sie zazieleni;) pozdrowienia i uściski ślę:)

      Usuń
  4. MMmmmmmmmniam ależ to pysznie wygląda , serio ślinka mi leci BARDZO !!! Muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie, i zdaj relację;) Zapewniam, że będą prosić o więcej:)

    OdpowiedzUsuń